fbpx

EGER

Eger számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ideérkezők számára. A fesztiválüzemmódból visszakapcsolva egy percre se fogtok unatkozni a városban. Az alábbi javaslataink alapján három felejthetetlen napot tölthettek el ebben a csodaszép, pörgős, barokk városban.

MINARET

A minaret a hajdani Kethuda dzsámihoz tartozott. 40 méter magas, 1596 körül épült, csúcsa 1896-ból való. Az erkélyre 97 csigalépcső vezet fel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A hódoltság után 400 ökörrel akarták ledönteni. A mináré a XVII. századi török építészet ma is álló legészakibb emléke. A müezzin – a minaret teraszáról – naponta ötször hívta imára az igazhitűeket.

AGRIA PARK

Eger beváráslóközpontja, ami minden igényt kielégít gyorséttermekkel, kávézókkal, több termes mozival és természetesen divatüzletekkel. Az egykori dohánygyár helyére épült modern épület magában hordozza a korábbi jegyeket. Az udvarán mindenképp érdemes megtekinteni a Zsolnay szökőkútat.

TÖRÖK FÜRDŐ

Az egri Török Fürdő több évszázados múltra tekint vissza. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az 1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

A fürdőben nem csak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. A Török Fürdő, mely kívül-belül az autentikus török hangulatot idézi, jelenleg 6 medencével, magas színvonalú wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal várja az Egerbe látogató vendégeket. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt törökfürdő ritkaságszámba menő radonos gyógyvize három medencét tölt meg, s a Török medence hézagosan lerakott műkőpadlózata alatt meghúzódó forrásokból tör fel.